Veilig Elderveld via Whatsapp

Voor elke straat een groep
Één van de suggesties was om per straat een groep aan te maken. Als je vlakbij een kruising of splitsing woont, kun je je bij meerdere groepen aansluiten.

In principe kan dit natuurlijk altijd, maar het is zeer de vraag of het zinvol is om je aan te sluiten bij de groep “Reurikwei” als je zelf aan de Hillegomweg woont.  Iemand stelde voor om het een beetje overzichtelijk te houden, vandaar dat ik hieronder even een tabel heb geplaatst met de deelnemende straten en per straat de initiatiefnemer.

Maar…
Niet alle straten lenen zich voor dit één-groep-per-straat-systeem. Daar waar dat het geval is, zullen we een beroep moeten doen op locale creativiteit. Deel een straat dus gerust op en voeg het relevante gedeelte aan je eigen straat / groep toe. In het overzicht hieronder zal ik alles dan zo duidelijk mogelijk (wellicht met huisnummers om aan te geven waar een straatdeel begint en eindigt?) verwerken.

Wat doe jij?
Meedoen met je straat? Meld het via Facebook (Wijkpraat)! / Meld het via Facebook (Buurtpraat)! Voor het uitnodigen van mensen in de straat kun je bijvoorbeeld een briefje in alle brievenbussen gooien. 

Aanmelden bij de beheerder van je straat? Contact hem / haar dan via zijn / haar persoonlijke Facebookpagina. Je hoeft niet direct vrienden met elkaar te worden, een bericht sturen kan altijd.
(Noot aan beheerders: check af en toe je Facebook-berichten en klik dan ook op “Overige”. Je krijgt standaard niet overal meldingen van namelijk.)

Wat deel je nou precies met elkaar via zo’n WhatsApp-groep?
In principe alles wat je als verdacht ervaart. Een onbekende die wel erg lang door de straat blijft slenteren of die een bepaald huis in de gaten lijkt te houden. Een auto die al wel erg lang geparkeerd staat terwijl de bestuurder de auto nog niet uit is geweest. Et cetera…

De WhatsApp-groep is echter geen vervanging voor 112. Zie je dus iemand met een bivakmuts op zijn hoofd en een laptop onder zijn arm door de straat rennen, bel dan zeker het alarmnummer. Ga niet op eigen houtje achter dat soort lui aan (je weet nooit of ze gewapend zijn), maar probeer zoveel mogelijk details over zijn / haar uiterlijk te onthouden. Noteer kleur / merk / model / kenteken van verdachte auto’s en alles wat je verder opvalt aan de situatie.

Tot slot: beperk je in deze groepen tot berichten waar de groep voor is opgericht. Gezelligheid is goed, maar als we deze groepen gebruiken voor de laatste straatroddels, bestaat het risico dat mensen zich afmelden door de vele notificaties. Doe het buurten dus gewoon lekker op straat (of richt er een aparte groep voor op), maar beperk de berichten in de groepen hierboven tot meldingen van daadwerkelijk verdachte situaties.

De beheerders-groep
Er is ook een WhatsApp-groep voor straat-beheerders. Als je straat-beheerder bent, hoef je daar niet per se in te zitten – maar het is wel praktisch. Als er bijvoorbeeld bij een brand chemische stoffen vrijkomen en de wind staat onze kant op, dan is het wel handig als iedereen in de wijk snel te horen krijgt dat hij / zij de ramen en deuren moet sluiten. En zo zijn er wellicht nog wat zaken te bedenken die een beetje vlot wijk-breed gedeeld moeten worden. Ook hier geldt: we gebruiken de groep alleen voor serieuze zaken. Aanmelden voor de beheerdersgroep kan via Raymond.