Nostalgie 1: Vliegeren

Of het nu komt doordat ik ouder ben geworden of door een beetje ontevredenheid over de tijd waarin ik nu leef, ik weet het niet. Wat ik wel weet is het feit dat ik als ik met leeftijdsgenoten samen ben heel veel verhalen over vroeger tevoorschijn komen. Het zal wel verkeerd zijn om deze verhalen te koesteren, je moet tenslotte mee met de tijd. Dit gebeurt ook wel, ik zou echt niet meer zonder mijn laptop kunnen. Het feit dat ik het jammer vind dat, in mijn ogen tenminste, de jeugd eigenlijk veel mist is natuurlijk ook niet waar, ze weten niet beter en zouden voor geen goud willen ruilen met “onze” tijd, net zoals ik niet met die van hen zou willen ruilen.

Nu wilde ik met enkele leeftijdsgenoten wat vertellen over de vrijetijdsbesteding die wij vroeger hadden. Misschien zijn er meer bezoekers van deze website die ideeën hebben en ook wat hierover zouden willen delen met ons.

Een van die herinneringen is de vlieger. Nu koop je de prachtigste vliegers, allemaal heel kunstig gemaakt. In onze tijd moest je die zelf maken, er een kopen was vaak te duur. Je ging dan op zoek naar smalle latjes waar je een kruis van maakte, soms werden die stiekem van een bouwplaats gehaald. Als je mazzel had kreeg je vliegerpapier en anders werd het een krant. Dan moest er nog een staart komen, ook deze maakte je zelf van papier of van oude lapjes. Touw……….. voorradig en daar ging je met je vriendjes en vriendinnen naar een open veldje om gezamenlijk de vlieger op te laten. Govert, mede bedenker van Nostalgie, was een handige jongen, vond hijzelf, en ging een keer op zolder een vlieger maken echter…….toen die af was bleek de vlieger te groot, hij kon niet door het trappenluik.

Een mobiel had je niet maar je wist vaak wel hoe laat je thuis moest komen, in de winter als de lantaarns aan gingen.

Ik hoop nog meer herinneringen te kunnen vertellen, er zijn er nog genoeg.

Govert Reijmers en  Marie-Louise Peters Vlietman

Locatie