Rondleiding op ‘Duitse’ vliegbasis Deelen

In samenwerking met Defensie organiseert de Arnhemse ontdekkingsreiziger Hans Jungerius op zaterdag 12 mei een rondleiding over het terrein van vliegbasis Deelen.

Vliegbasis Deelen werd in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door de Duitse bezetter en speelde een belangrijke rol bij de verdediging van het Duitse luchtruim.

Tijdens de oorlog was het vliegveld een van de grootste militaire vliegvelden in Europa.

Tijdens een fietstocht van meer dan drie uur leidt Hans Jungerius belangstellenden rond langs verschillende onderdelen van Fliegerhorst Deelen. Nog altijd is veel te zien dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Grosses Heidelager
De fietstocht begint bij de Diogenes-bunker. Deze kolossale bunker bood tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan de Grossraumgefechtstand. Vanuit de Diogenes-bnker werd Duitse luchtverdediging van Noord-Frankrijk tot aan de Deense grens geleid.

De fietstocht voert ook langs de Oranjekazerne en de Duitse ’dorpen’ Grosses en Kleines Heidelager. Tijdens de oorlog bouwden de Duitsers 900 gebouwen, die er vanuit de lucht uitzagen als schuren en boerderijen. In werkelijkheid waren het militaire onderkomens, hangars en werkplaatsen.

Van deze gebouwen staan er nog altijd meer dan 150 overeind. Bij elkaar vormen ze het grootste Rijksmonument van ons land.

De fietstocht leidt ook langs Vrijland, waar onder andere een bezoek gebracht wordt aan de zeer zeldzame Junkerhalle. Vanaf Vrijland voert de tocht langs de Duitse start- en landingsbanen.

De fietstocht op vliegbasis Deelen wordt zowel op zaterdag 12 mei als op zaterdag 23 juni gehouden. Deelname kost 22,50 euro per persoon. De tocht start om 13.00 uur vanaf Garage Royal op Buitenplaats Koningsweg.

Geïnteresseerden dienen zich vooraf op te geven voor de tocht via hansnl@hansjungerius.nl.
In verband met toestemming van Defensie dienen ook de volgende gegevens te worden doorgegeven: naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum.

Locatie